...KER NAM JE MAR - Prizadevanja za dober Zakon o psihoterapevtski dejavnosti

11.09.2024 |

Novice zveze

V naši organizaciji podpiramo prizadevanja za široko možnost izbire (brezplačnih) programov pomoči za različne ranljive skupine, za enakopravnost in dostopnost. Zato se pridružujemo prizadevanjem psihoterapevtskih organizacij in združenj, ki opozarjajo na nujnost pravičnega zakona.

 

Zaskrbljujoče je, da trenutni osnutek Zakona o psihoterapevtski in klinično psihoterapevtski dejavnosti ne povečuje dostopnosti psihoterapije za najranljivejše skupine (otroci, mladi, starejši, socialno ogroženi, ljudje z duševnimi motnjami in drugi) in jo celo slabša. Če se osnutek zakona ne spremeni, bodo najbolj prizadeti tisti, ki to pomoč najbolj potrebujejo.  

 

Gospa Katja Knez Steinbuch, predstavnica psihoterapevtskih organizacij in združenj še posebej opozarja na naslednje tri točke:

1. Osnutek zakona diskriminira ljudi z duševno motnjo, saj bodo ostali brez svobodne izbire strokovne pomoči. Veliko nevladnih organizacij, ki sedaj nudi kvalitetno psihoterapevtsko pomoč ljudem z duševno motnjo, le te po novem ne bodo smele več izvajati.

2. Osnutek zakona ne poskrbi za otroke, mlade in socialno ogrožene, saj za nikogar ne predpostavlja brezplačnih terapij, niti javnih služb na različnih področjih.

3. Osnutek zakona ne poskrbi za boljšo dostopnost psihoterapije in v praksi to pomeni, da se bodo čakalne vrste v javnem zdravstvenem sistemu še podaljšale, prizadete pa bodo zopet najbolj ranljive skupine.  

 

Upamo, do bodo skupna prizadevanja omogočila Zakon, ki bo v dobrobit vseh ljudi.

strokovna služba ZDSGS

 

V nadaljevanju si lahko pogledate vsebino Izjave o zakonu ter seznam organizacij, ki do sedaj podpirajo prizadevanja za dober psihoterapevtski zakon:

 Izjava o zakonu o psihoterapevtski obravnavi

Podporniki