17. Festival za tretje življenjsko obdobje odpira svoja vrata

19.09.2017 |

Novice drugih organizacij

logotip F3žo 2017-1 pokoncniIZDELKI IN STORITVE ZA AKTIVNO PREŽIVLJANJE PROSTEGA ČASA

Na sejemski razstavi v okviru festivala se bo predstavilo več kot 160 razstavljavcev z informacijami, izdelki in storitvami, ki spodbujajo aktivno staranje, izboljšujejo življenje tako starejših kot vseh ostalih generacij in prispevajo k uresničevanju sodelovanja in solidarnosti med generacijami. Na številnih razstavnih prostorih bodo med drugim na voljo tudi sejemski popusti ter številne meritve.

 

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM ZA VSE OKUSE

Tradicionalno bo na festivalu potekalo več kot 60 izobraževalnih dogodkov, razprav, delavnic in predavanj na temo aktivnega in zdravega preživljanja zlatih let. AMZS bo poskrbela za varnost starejših v prometu, Be-hempy in ICANNA inštitut pripravljata predavanje o pozitivnih učinkih konoplje, Manca Košir, Carmen L. Oven in slovensko društvo Hospic bodo spregovorili in delili izkušnje o minljivosti, žalovanju in izgubi bližnjega, predstavljena bo bioterapija po metodi Zdenka Domančića, možganski fitnes, potekala bo delavnica živih bobnov, zumbe, premagovanja ovir v domačem okolju, telovadbe za starejše, risanja in še in še.

 

ZDUSOV KOTIČEK

Eden izmed treh soorganizatorjev festivala bo tudi letos Zveza društev upokojencev  Slovenije, ki bo na festivalu predstavila Memorandum ZDUS za leto 2018, s katerimi želi predstavnike vlade in ministrstva opozoriti na ključne težave, s katerimi se starejši srečujejo v slovenski družbi. Bogat program bo Zveza nadaljevala še v strokovnem, izobraževalnem in festivalskem delu programa. Vodila bo delavnice telesne kulture starejših, predstavila splošno stanje na tem področju, poudarila medgeneracijsko sodelovanje na lokalni ravni, predstavila stanovanjsko zadrugo, ki temelji na medgeneracijskem bivanju, obiskovalce pa vabi tudi k ogledu projekcije filma »Just it it« - »Ne mečmo hrane stran!«. V Veliki sprejemni dvorani bo za vsa vprašanja na voljo tudi ZDUS-ova Info točka.

 

SREČANJE VSEH BIVŠIH MINISTROV ZA DELO, DRUŽINO, SOCIALNE ZADVE IN ENAKE MOŽNOSTI

Kot soorganizator festivala se s svojim lastnim razstavnim prostorom predstavlja tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na sejemskem prostoru bo vsak dan prisotna tudi ministrica dr. Anja Kopač Mrak, ki bo na voljo za pogovore in druženje. V sredo, 26. septembra 2017 v preddverju Gallusove dvorane, bo na vabilo ministrice potekalo tudi druženje vseh bivših ministrov za delo. Pogovarjali se bodo o ukrepih za starejše na trgu dela in aktivnem staranju.

 

PRILOŽNOST ZA VODEN OBISK LJUBLJANE

Bližnji in predvsem najbolj oddaljeni obiskovalci festivala bodo lahko svoj prihod v prestolnico izkoristili tudi za obisk najbolj zanimivih in skritih kotičkov Mestne občine Ljubljana. V okviru festivala bo MOL namreč obiskovalcem omogočil številne brezplačne aktivnosti in vodene oglede po raznih aktivnostih. Sprehodili se boste lahko po Plečnikovi Ljubljani, uživali v polurnem ogledu Ljubljane s Kavalirjem, se udeležili delavnice učenja spleta in še veliko drugega. Tudi sicer bo MOL na festivalu na lastnem predstavitvenem prostoru pripravila številne plesne, športne, izobraževalne in druge brezplačne delavnice.

 

KULTURNI IN SPREMLJEVALNI PROGRAM

Obiskovalci bodo lahko uživali ob odličnem kulturnem programu na kar dveh odrih in v Linhartovi dvorani, kjer bosta med drugim potekala 9. Večer pesmi in plesa ter 42. Državno srečanje pevskih zborov društev upokojencev v organizaciji ZDUS.  Na voljo pa bodo tudi številne umetniške razstave.

 

OBISKOVALCI VABLJENI K RAZPRAVAM

V duhu spodbujanja in negovanja vseživljenjskega učenja in enakovrednega grajenja prihodnosti vseh je strokovni program letošnjega festivala posvečen vsakoletnemu prikazu dobrih praks in izzivov dolgožive družbe. Obiskovalci ste vabljeni k razpravam na okroglih mizah na temo priprave na upokojitev, ustvarjanja okolja za delo starejših, sooblikovanju strategij dolgožive družbe, položaja starejših v družbi in še veliko drugega!

Vstop prost!

Več informacij in celoten program na www.f3zo.si.

Festival soorganizirajo:

Proevent I Zveza društev upokojencev Slovenije I Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

logotip F3žo 2017

 

Podporniki